kluizen Discount Webwinkel keur en betaal methode

Wat betekent brandwerend


Een brandwerende safe is gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. De correcte namen inbraakwerende kast en brandwerende kast zijn helaas te lang voor dagelijks gebruik, en zijn dan ook afgekort naar brandkast of kluis. Niet alle informatie kan op dezelfde manier opgeborgen worden, er is een verschil tussen papier en datadragers. De beschermingsfactor wordt altijd uitgedrukt in tijd (30-60-120 minuten). Deze tijden geven aan hoelang een kluis zich in de vuurhaard mag bevinden voordat in de kluis de kritische temperatuur bereikt wordt. Tevens wordt aangegeven of het om een safe voor papier of data gaat.

 

Papier opbergen
Papier en ook geld zal vanaf een temperatuur van 176 graden Celsius spontaan chemische reacties vertonen zoals verkleuren en omkrullen. Hiervoor zijn de brandwerende archiefkasten en documenten safes ontworpen.

 

Beelddragers opbergen
Beelddragers zoals microfilm of fiches raken al beschadigd bij 95 graden Celsius, dus de maximale temperatuur in de kast mag de 75 graden Celsius niet overschrijden. Het wordt aanbevolen om deze in een brandwerende datasafe op te bergen.

 

Digitale mediadragers opbergen
Een brandwerende datasafe dient mediadragers zoals cd's,dvd's, externe harde schijven of back-up tapes te beschermen tegen een temperatuur van meer dan 52 graden Celsius. Bij blootstelling aan een hogere temperatuur dan 52 graden Celsius kunnen de informatiedragers beschadigen en kan er data verloren gaan. Ook een hogere luchtvochtigheid dan 85% is funest voor datadragers.

 

Brandwerende normen
In Europa worden verschillende brandwerende normeringen gehanteerd. Onafhankelijke testinstituten stellen de safes gedurende 30, 60 tot 120 minuten bloot aan een temperatuur van 1090 graden Celsius. Sommige normeringen hebben zelfs een val test, tijdens de test moet een val van 4 meter, 4,15 meter 9 meter of 9,15 meter hoogte (afhankelijk van het test instituut) aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis in de praktijk door een verdiepingsvloer zou zakken. Tijdens een test en na een natuurlijke afkoelingsperiode van circa 12 uur mag de temperatuur in de safe niet boven de genoemde waarde komen.


De belangrijkste en meest geaccepteerde testinstituten op het gebied van brandwerendheid zijn:

  • UL: Amerikaans testinstituut
  • VDMA: Duits testinstituut

Kluizen getest bij testinstituten aangesloten bij het ECB-S bieden extra zekerheid. Deze kluizen zijn door het ECB-S gecertificeerd en staan daarmee borg voor een extra hoge kwaliteit en mate van betrouwbaarheid, ook op het gebied van brandwerendheid!


Bekijk hier het assortiment brandwerende kluizen


brandwerende kluis kopen


Brandwerendheid voor papier


DIN4102
De lichtste brandwering. Deze 
kluizen zijn dubbelwandig en gevuld met brandwerende isolatiemateriaal volgens DIN4102. DIN4102 is een bouwnorm, wat inhoud dat deze kasten niet brandwerend getest zijn. DIN4102 brandkasten zijn voor een korte tijd brandwerend voor papier bij een brand.

 

UL 30/60/120
In Amerika getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier tot ongeveer 1000 graden Celsius met een valproef van 9 meter (30, 60 of 120 minuten).

 

NT Fire 017 60P
Getest gecertificeerd voor het brandwerende opbergen van papier tot ongeveer 1090 graden Celsius (60 minuten).

 

EN 15659: LFS 30P/ LFS 60P
Getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier tot ongeveer 850 graden Celsius (30 of 60 minuten).

 

EN 1047-1: S 60P/ S 120P
Extra zwaar getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier tot ongeveer 1090 graden Celsius, getest met een valproef van 9,15 meter (60 of 120 minuten).

 

Brandwerendheid voor digitale media (dragers)

 

EN 1047-1 S60DIS/ S 120DIS
EN 1047-1 S60DIS/ S 120DIS Extra zwaar getest en gecertificeerd voor het brandwerende opbergen van digitale media, getest met een valproef van 9,15 meter (60 of 120 minuten).

 

ETL
ETL-geverifieerd en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van digitale mediadrages zoals CD's, DVD's, USB drives en memory sticks. Getest met een valproef van 4,5 meter (30, 60 of 120 minuten)

 

Vereniging Geld- en Waardeberging informatiekaart
Bovengenoemde normeringen staan ook vermeld op de speciale informatiekaart kluizen die door de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW) is ontwikkeld.


Terug naar de veel gestelde vragen over kluizen